Ősi Tantra Jóga

 

új tanfolyam!
Móré Zsuzsa (Morzsa)

 
 

Ez a tradicionális jóga rendszer különbözik a nyugaton népszerűvé vált jóga stílusoktól abban, hogy legmélyebb lényege nem a fizikai testben, hanem a test finom energetikai rendszerében keresendő. Sok modern jóga iskolával ellentétben (tisztelet a kivételnek), mi a jógát gyakorló emberben (jógi) nem csupán a csontot és izmot látjuk. Nem az a cél, hogy testünket elképzelhetetlen formációkba csavarjuk. Az általunk tanított jóga gyakorlatsor pózai (ászanái), az indiai Ayurveda több ezer éves tanai által ismertetett prána energia, és a mindenkiben egyéni mintázatot formázó három dósa (tri dosha: Kapha, Pita, Vata) finomhangolásáról szólnak. Ez a gazdag ősi hagyomány lehetővé teszi, hogy egy mélyen ellazult állapotban hatékonyan magadévá tedd, majd akár egyénileg is gyakorolni tudd a Tri Dosha energia kiegyensúlyozó gyakorlatsort.

 

A 60 perces Tri Dosha gyakorlatsort kiegészítjük egy 30 perces tartás javító és csontozat erősítő bevezetővel. Ezek a gyakorlatok ülő foglalkozást végző embereknek kifejezetten ajánlottak. Rendszeres gyakorlás esetén meglepően gyors és tartós javulás érhető el. Csökken, majd megszűnik a derékfájás, a gerinc és a nyak kóros elváltozásai enyhülnek, majd elmúlnak, csakúgy, mint az ezek által gyakorta okozott fejfájás, vagy migrén. Csigolyáink, és csontjaink a rendszeres gyakorlás során újra képessé válnak a fájdalommentes működésre. A tartás javító és csontozat erősítő gyakorlatsor által újra tanuljuk az egészséges testtartást. Csontjaink fokozatosan megerősödnek, helyükre kerülnek. Megerősödnek a gerinc két oldalán, illetve a törzsben található izmok, ami szintén támogatja az egészséges testtartást. A tartás javító és csontozat erősítő gyakorlatsort állva végezzük, ezért bárhol, bármikor, különösebb eszközök nélkül gyakorolható, akár a munkahelyi rutin hasznos részévé is válhat.

 

Az ősi tantra jógát ma Magyarországon még csak én tanítom. Megkaptam a Shri Kali Ashram magyar képviseleti jogát, és szeretném, ha hamarosan egyre többen lennénk! A rendszerben jóga tanári képesítést Dél Indiában a Shri Kali asram berkein belül lehet megszerezni, amire minden évben a hidegebb hónapokban, november és április között nyílik alkalom. A 200 órás tantra jóga tanárképző egy hónapig tart. 1-2 hetes elvonulásokra, illetve 500 órás haladó tanárképzésre is lehet jelentkezni.

A 2018-19-es szezon részleteiért hívd a +36 70 327 3675-ös telefonszámot, vagy keress meg a shrikalihu@gmail.com e-mailcímen!

 

Gyakori kérdések (GYIK)

 

Mit vigyek magammal a jóga órára?

- jóga szőnyeg, vagy polifoam
- strandkendő, vagy nagy törölköző (ráteheted a jógaszőnyegedre, ha szükséges)
- erős sál (olyan hosszú legyen, hogy ha ráállsz mindkét sarkaddal a közepére, akkor is meg tudd fogni a törzsed mellett kinyújtott kézzel a két végét)

Mennyibe kerül?

- Egy alkalom 1800 Ft
- 4 alkalmas bérlet (5 hétig érvényes) 6800 Ft

Hol és mikor lesz a jóga óra?

- Csütörtök esténként 18:00 kor kezdődik a gyakorlás. Érdemes 10-20 perccel előbb odaérni, hogy átöltözhess, és ráhangolódj a jógára.

- Jóga óráinknak a Ferenciek terétől 5 perc sétára, a Reiki Kuckó ad otthont. Cím: Budatest V. kerület, Veress Pálné utca 14. 7-es kapucsengő. A kapun való belépés után menj át a belső udvar túloldalára, és a 2-es lépcsőházban menj fel a 2. emeletre (lift van). A liftből kilépve balra találod a Reiki Kuckó bejáratát, a 11-es ajtót. Ha úgy érzed, mégis eltévedtél, akkor hívj fel! (70 327 3675)

Mennyi ideig tart a jóga?

- 90 perc (30’ tartás javító és csontozat erősítő bevezető + 60’ Tri Dosha harmonizáló gyakorlatsor)

Milyen ruhában jógázunk?

- Nincs szükség speciális öltözetre. Bármit viselhetsz, ami szabad mozgást enged. (így próbáld ki: Állj széles terpeszbe. Aztán háton fekve a térdeidet közelítsd a mellkasodhoz. Ha ezt a két pozíciót megpróbáltad, de még nem reccsent el rajtad a ruha, és a fejed se lilul, akkor megfelel a szerkód!)

Át tudok majd öltözni?

- Igen, aki szeretne, annak van lehetősége átöltözni a Reiki Kuckóban.

Van bármi akadálya annak, hogy jógázzak?

- A jóga gyakorlatokat mindenki a saját éppen aktuális testi-lelki-szellemi állapotát elfogadva, annak megfelelően végzi. Ezért nincs olyan betegség, olyan testi állapot, amely mellett ne tenne jót az ősi tantra jóga gyakorlása. Figyelünk a test jeleire, majd úgy és addig végezzük a gyakorlatokat, ahogy azt a testünk engedi. Alapszabály, hogy „Jó fájdalom nincs.” Ne erőlködj, ne erőszakoskodj a testeddel, csak engedd ellazulni és a tested fokozatosan megtalálja majd az útját a legkacifántosabb ászanákba is. Csak gyakorolj, és légy türelemmel.

Ha fikarcnyi kétséged is van afelől, hogy képes leszel-e elvégezni a gyakorlatokat, akkor kérlek, szólj, és szívesen felajánlom, hogy legyen számodra az első alkalom ingyenes. Így nem veszíthetsz semmit, viszont rengeteget nyerhetsz, ha kipróbálod, és az ősi tantra jóga neked valónak bizonyul.

- A menstruációs vérzés első két napjában a női szervezet különös energetikai változásokon megy át. Megpihen és megújul. Közben nem szükséges az ősi tantra jóga gyakorlása. Jó, ha ez a havi vérzés energetikai folyamata zavartalan. A tantra jóga, mint energetikai gyakorlatsor, hatással van a testben végbemenő folyamatokra, ezért az első két napon jóga helyett inkább csak pihenj, és szeretettel figyelj a testedre és a lelkedre.

- Ugyan ilyen okok miatt, a gyermekvárás időszakában sem szükséges jógázni.

- Az érett kor és a testi erő hiánya sem akadály. Ismerek olyan 80 év körüli hölgyet, aki agyvérzést követően fél oldalára lebénult. 2 év kezelés és gyógytorna után is csak nehezen sántikálva, botra támaszkodva tudott járni. Az egyik keze apró, finomabb mozgásokra képtelen volt. Indiában a Shri Kali Ashramban találkoztunk. Azért jött el Indiáig, mert otthon azt tapasztalta, hogy heti 1-2 alkalom ősi tantra jóga is meglepő javulást hoz az állapotában, és újra járni akart. 2016 januárjában, 4 hónap intenzív jógagyakorlás után, úgy ment haza, hogy a botját, ami nélkül azelőtt lépni sem tudott, Indiában hagyta. Hazaérve amerikai orvosainak leesett az álla a hölgy állapotának javulása láttán. Azt mondták, bármit csinált is, ami ilyen szépen rendbe hozta, ne hagyja abba, mert nekik nincs ennél jobb módszerük.

- Egyes pszichiátriai, idegrendszeri megbetegedések (pl: skizofrénia) esetén csak külön képzettséggel rendelkező, gyakorlott mesterek felügyelete mellett ajánlott az ősi tantra jógát végezni. Erre jelenleg Magyarországon még nincs lehetőség. Ezért, ha ilyen problémáid vannak, jelenleg nem tudok felelősséget vállalni érted a jóga órán.

Magamról ...

 

Móré Zsuzsa vagyok, a barátaimnak Morzsa. 1980 áprilisában születtem a felvidéki Abarán. Egy genetikai rendellenesség miatt 3 éves koromra már 7 csonttörésem volt. Máig 17 csonttörésnél tartok. Van egy törött csigolya a gerincemben, szírre-szerre kificamodnak az ízületeim, mégis örömmel mondhatom, hogy teljes életet élek, sőt!

Mivel a gyerekkorom azzal telt, hogy egyik gipszet levették rólam, a másikat már rakták is rám, az bizonyosnak tűnt, hogy nem kétkezi munkával fogom megkeresni a kenyeremet. Hála Istennek, kaptam elég jó képességeket, és az emberek iránti olthatatlan érdeklődésem, a kíváncsiságom remek motivációnak bizonyult a nyelvtanulásra. Ma 5 nyelven tudom megértetni magam. Angoltanári diplomát szereztem. A húszas éveim derekán, orvos-fejvadászként szép karriert építettem Londonban. De közben megtanultam, hogy egy mókuskerék akkor is csak mókuskerék, ha történetesen arannyal van befuttatva.

Ha érezted már azt, hogy minden erődet, idődet és tehetségedet latba vetve dolgozol, de nem marad időd és erőd, hogy élvezd a munkád gyümölcsét, akkor kvittek vagyunk. Nincs az a főnök, aki munkaadóként ezt az áldozatot igazán viszonozni tudja. Vannak emberek, akik a saját főnökük kell, hogy legyenek, mert az alkalmazotti lét testileg és lelkileg szétcincálja őket. Én egy vagyok közülük. Amikor ezt felfogtam, 28 évesen összepakoltam a londoni életem, otthagytam az ígéretes fejvadász karriert, és hazajöttem Magyarországra. Alapítottam egy saját kis céget. Ahogy én magam fejlődök, úgy bővül, változik a cég tevékenységi köre a nyelvoktatástól, a trópusi kirándulások szervezésén át, egészen a jógaoktatásig.

A vállalkozói lét nekem szabadságot ad. Ezt a szabadságot többek között arra használtam, hogy 2012 szeptemberétől három és fél éven át utaztam, éltem és dolgoztam Dél- Kelet Ázsiában. Több évet töltöttem Indonéziában, az indonéz nyelvvel és kultúrával ismerkedve, miközben egy egyetem angol szakán tanítottam. Máig szervezek olyan kis csoportos utakat Balira, ahol a helyismeretem, nyelvtudásom, és a helyi kultúrába való belelátásom miatt a vendégeim is a kulisszák mögé betekintve utazhatják körbe velem az Istenek Szigetét.

Végül a 2015-ös évem bizonyult eddig a legmozgalmasabbnak. Fülöp- Szigeteken köszöntött rám az újév. Majd Malajziába, onnan Indonéziába utaztam, ahol pár hónapig újra egyetemen tanítottam. Májusban Thaiföldre költöztem, hogy ott általános iskolásoknak tanítsak angolt, októberben körbe vezettem egy csoportot Balin, majd Malajziában és Burmában utazgattam. Végül november közepén megérkeztem Indiába, ahol az életem újra jelentős fordulatot vett.

Dél Indiában, a Shri Kali ashramban ismerkedtem meg a Bhagavan Shri Shanmukha Anantha Natha által tanított Ősi Tantra Jógát. Korábban több válfaját is kipróbáltam már a jógának, de nem találtam meg azt, ami nekem való. A Shri Kali asramba azért mentem, mert ez egy tantrikus asram, és engem évek óta foglalkoztatott ez az ősi tudomány. Már Magyarországon, elutazásom előtt is foglalkoztam tantrával, majd Thaiföldön az Agama Yoga nemzetközileg is híres központjában tovább bővítettem ismereteimet.

Amit viszont a Shri Kali asramban átéltem, az semmi korábbihoz nem volt fogható. Az asram élet egyik áldása, hogy mindennel ellátnak, hogy akár napi 4-5 órán át jógázhass, és további órákon át tanulj egyéb hasznos ismereteket. Az ősi tantra jóga nekem megadta azt, amit eddig semmi és senki más nem tudott megadni. Mégpedig azt, hogy végre nem csak a fejemben, hanem az egész testemben, egész valómban JELEN tudtam lenni. A folyamatos tantra jóga gyakorlásnak köszönhetően elmúlt bennem a saját testemtől való félelem. (Sokunkban van ilyen félelem, nem is kell hozzá 17 csonttörés és számolatlan ficam.) Végül, de nem utolsó sorban, érzelmileg olyan kiegyensúlyozott állapotba kerültem, amilyet korábban még soha nem tapasztaltam meg. Főleg nem több hónapon át!

“Ennyi vadkeleti élmény után, ugyan honnan tudhatod bizonyosan, hogy amit megéltél, az ősi tantra jóga áldásos hatása volt, és nem valami másé?” Kérdezhetnéd, teljesen jogosan. Nos, még a saját balgaságom is hasznos valamire, ezért erre a kérdésre is válaszolni tudok. 2016 márciusában hazajöttem, és szó szerint arcul csapott az európai rohanó életmód. Az ázsiai országokban, ahol több mint 3 éven át éltem, lassú folyóként komótosan hömpölyög az idő, és az én lelkem úgy simult bele ebbe a hömpölygésbe, mint aki hazaérkezett. Ha akkor nincs a jóga, talán ki se bírtam volna az itthoni rohanó élettempót, és nyüszítve menekülök vissza Ázsiába. Így viszont maradtam Budapesten. Elkezdtem dolgozni, sőt, egyre több munkám lett, és sajnos egyre kevesebb időt szántam magamra. Ez volt az a bizonyos balgaság. Beindult egy öngerjesztő negatív folyamat. Majd mire észbe kaptam, július végén már másfél hónapja nem jógáztam. Elmondjam, hogy éreztem magam? Épp, mint már sokszor azelőtt, hogy megtaláltam ezt a jógát. Úgy éreztem, megfulladok, elsodor a mindennapok rohanása. Kis híján elküldtem magam mellől egy férfit, aki szívből szeret és őszintén elfogad olyannak, amilyen vagyok. Két marokkal kapkodtam a munka után, mégsem éreztem, hogy megérdemlem, hogy bőségben éljek. Nos, ebből tudom, hogy az ősi tantra jógától éreztem magam eddigi életem folyamán a leginkább kiegyensúlyozottnak.

Az elmúlt egy hónapra volt szükségem ahhoz, hogy visszanyerjem a stabilitásom legalább annyira, hogy azt mondhassam Neked: “Gyere! Jógázzunk együtt! Jót fog tenni nekem is, neked is.” Nem vagyok semmiféle misztikus guru, csak egy nő vagyok, aki megélt ezt-azt. Hiszem, hogy tanulunk majd jó dolgokat egymástól. Hiszek abban, hogy a jó szándékú emberek egymásra találnak. Velem tartasz!?

 

Ismerd meg a legújabb ősi jógát Budapesten!